Количеството на снеговалежите в планинските райони на Аляска се е увеличило

...
Количеството на снеговалежите в планинските райони на Аляска се е увеличило
Коментари Харесай

Климатичните промени удвоили снеговалежите в Аляска

Количеството на снеговалежите в планинските райони на Аляска се е нараснало двойно след средата на 19-и век, когато започва индустриалната гражданска война. Това е удостоверение за значителната роля на климатичните промени в районните превалявания, пише сп. „Сайънтифик рипортс“.

Валежите са достигнали невиждано високи равнища от най-малко 1200 години със междинни стойности от 5 метра годишно спрямо към 2,5 метра годишно в интервала сред 1600 и 1840 година, демонстрира проучване на американски учени от колежа „Дартмут“, университета на Мейн и университета на Ню Хампшър

„Първоначално бяхме шокирани, когато установихме доколко са се нараснали снеговалежите. За да сме сигурни в резултатите, трябваше да ги ревизираме още веднъж и отново“, разяснява Ерих Остерберг от изследователския екип от колежа „Дартмут“. Според него и сътрудниците му, затоплящите се тропически океани подхранват по-интензивни снеговалежи в Аляска, подсилвайки насочения в северна посока по-топъл и мокър въздух.

Учените от дълго време са стигнали до заключението, че въглеродният диоксид и други парникови излъчвания подхранват световното стопляне и са свързани с наводнения, суши и по-чести и мощни стихии. Едва неотдавна обаче експертите започнаха да разказват в детайли по какъв начин климатичните промени въздействат върху районните превалявания.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР